Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 februarie 2010

Relu Fenechiu, reales preşedintele organizaţiei judeţene a PNL


Acesta a obţinut 369 de voturi dintr-un total de 385 valabil exprimate, zece fiind anulate. Invitaţi speciali la acest moment a fost liderul naţional al PNL, Crin Antonescu, care l-a susţinut pe Relu Fenechiu la şefia PNL Iaşi, dar şi vicepreşedinţii PNL Dan Radu Ruşanu, Mihai Voicu şi Daniel Chiţoiu.


Sâmbătă, începând cu ora 11.00, s-a desfăşurat Conferinţa Teritorială Extraordinară a PNL Iaşi în Sala „Gaudeamus” a Casei de Cultură a Studenţilor. Crin Antonescu a vorbit mulţimii liberale prezentă în sală arătându-se mulţumit de munca de până acum a structurii judeţene. „Am fost alături de colegii mei de la Iaşi fiindcă am dorit să le prezint salutul şi mulţumirile pentru ce au făcut în acest mandat conducătorii organizaţiei, pentru ce au făcut membrii noştri, primarii noştri, viceprimarii, consilierii, toţi cei care fost coloana vertebrală a acestei organizaţii”

Liderul PNL, în discursul pe care l-a avut în faţa liberalilor, a povestit relaţia politică dintre el şi Fenechiu, dar a vorbit şi despre viitoarele alegeri pentru funcţia de preşedinte al PNL, ce vor avea loc în perioada 5 - 7 martie la Bucureşti. „În urmă cu aproape un an, înainte de congresul din 2009 al PNL, când eram candidat, am avut o întâlnire cu Relu Fenechiu la Iaşi, am tras atunci nişte concluzii, domnia sa a pus nişte întrebări legate de gândurile şi intenţiile mele în fruntea PNL, am discutat despre asta, s-a alăturat atunci candidaturii mele, în mod destul de spectaculos, am avut împreună o conferinţă de presă şi, după un an, astăzi suntem iar în aceeaşi echipă, iar Relu Fenechiu va face parte din echipa pe care o voi propune congresului (n.r. - la alegerile pentru preşedintele PNL), în calitate de vicepreşedinte, cu atribuţiile pe care le-a avut şi până acum”, a ţinut să precizeze Crin Antonescu la Iaşi.

„Cu domnul Fenechiu am avut o bună colaborare, îi mulţumesc şi pentru modul în care am lucrat cu el în campania prezidenţială, el a fost unul dintre membrii cei mai importanţi ai echipei care m-a ajutat în acea campanie dificilă, dificilă, dificilă”, a mai punctat liderul PNL.

Tot ieri, liberalii şi-au ales şi vicepreşedinţii Biroului Politic Judeţean: Mugur Cozmanciuc, Marius Bodea, Grigore Crăciunescu, Victor Chirilă, Radu Terinte, Alina Hăilă şi Camelia Gavrilă.




Principalele declaraţii făcute de Crin Antonescu:


"Avem nevoie de forţă, trebuie să devenim un partid cu o opţiune clară. Nu putem continua de la un zvon la altul. PNL trebuie să spună clar la Congres dacă se duce la guvernare, caz în care este parte componentă a sistemului Băsescu şi primeşte o părticică, sau suntem liderul rezistenţei naţionale împotriva partidului stat numit PDL"

"PNL este partidul cel mai legitim să conducă opoziţia"

"PNL este partidul libertăţii şi individualităţii. Nu ni le ia nimeni. Însă una este să ai păreri diverse în interiorul partidului şi alta să faci o reţea electorală eficientă. Putem face reţeaua electorală în regim de autoritate. Trebuie să fim mai hotărâţi şi disciplinaţi", a spus preşedintele PNL.

"Noi,liberalii, putem câştiga bătăliile viitoare dacă reuşim să ne deosebim prin comportament de ceilalţi. Prima preocupare a PNL trebuie să fie aceea de a deveni un partid de 30 la sută, care abia apoi îşi pune problema cu cine guvernează"

El a adăugat că moţiunea "Prin noi înşine, acum", pe care o va susţine la Congres, va arăta că PNL este singurul partid cu o istorie de care nu vrea să scape şi care, spre deosebire de PDL, care "n-are nici mamă, nici tată", are o istorie care apasă pe umerii liberalilor.

duminică, 21 februarie 2010

O noua conducere la PNL Iasi

Organizaţia municipală a PNL Iaşi a votat structura de conducere pentru următorii patru ani. Pentru şefia pe municipiu singurul candidat a fost Cristian Adomniţei, actualul lider al filialei municipale. Pentru cele patru posturi de vicepreşedinţi s-au înscris şase candidaţi.

“Astăzi se încheie o perioadă importantă pentru PNL. Se termină vârsta adolescenţei şi poate a inocenţei PNL. Acum PNL s-a maturizat. Iar membrii săi, în ciuda nu puţinelor dezamăgiri, au o altă experienţă şi o mare dorinţă de victorie”, a rostit Cristian Adomniţei înainte de a primi votul colegilor de partid.

Pentru cele patru funcţii de vcepreşedinţi s-au înscris şase candidaţi:

•Anghel Ficu
•Cătălin Turliuc
•Laurenţiu Năvodaru
•Nicu Oajdea
•Sorin Trandafirescu
•Liviu Brătescu

Rezultatele votului în Adunarea Generală Extraordinară a PNL Iaşi

Cristian Adomniţei, reales în funcţia de preşedinte la municipiu: 317 voturi pentru din 338 valabil exprimate.

Vicepreşedinţi au fost aleşi:

•Anghel Ficu- 317 voturi
•Liviu Brătescu- 286 voturi
•Laurenţiu Năvodaru- 282 voturi
•Cătălin Turliuc- 248 de voturi
[sursa: ziuadeiasi.com.ro]

vineri, 19 februarie 2010

PSD in degringolada totala

Niciodata in istoria ultimilor 20 de ani, niciun partid politic nu a oferit un spectacol mai halucinant si mai lamentabil decat ofera PSD in acest moment. Niciun presedinte de partid nu a oferit in 20 de ani un spectacol mai jalnic decat ofera Mircea Geoana, acum (si de cand se stie).

Cu doua zile inainte de marele congres, partidul este complet debusolat si nimeni nu mai intelege nimic din felul in care se va vota, cine vor fi candidatii, pana cand pot fi depuse candidaturile, cine pe cine sustine.

A fost de ajuns ca, Ion Iliescu, singurul om politic cu adevarat greu din acest partid, sa dea cu pumnul in masa pentru ca toate aranjamentele create cu migala de Mircea Geoana& s-au dus pe apa sambetei. Furia lui Ion Iliescu si strategia gandita de fostul presedinte si fostul premier l-au adus pe Mircea Geoana in pragul dezastrului.

A fost nevoit a renunte la marele sau atu, votul pe lista inchisa pentru intreaga echipa de conducere, in pofida deciziei luata luni, cu mare majoritate, de Comitetul Executiv. Joi, candidaturile pentru diverse functii au fost depuse individual. Nici macar Mircea Geoana nu a avut curajul sa depuna o lista, inchisa sau deschisa.

A cazut si termenul de depunere a candidaturilor anuntat initial, si anume joi, ora 16. Vor putea fi depuse chiar si in timpul congresului, iar zvonuri tot mai insistente sustin ca exact asta intentioneaza sa faca Adrian Nastase, dupa ce modificarile statutare puse la cale de oamenii lui Mircea Geoana vor fi devenit defintiv istorie.

Mircea Geoana a pierdut si sprijinul multor filiale care s-au dus, cu arme si bagaje, catre Victor Ponta sau catre cel pentru care alearga Victor Ponta. Iar daca este adevarat ca si Viorel Hrebenciuc ar fi batut palma cu "micul Titulescu", situatia actualului presedinte PSD ar putea deveni chiar grava. Un sondaj intern al PSD ii acorda joi doar 48% din sanse si, pe ora ce trece, sprijinul pentru Mircea Geoana pare tot mai jumulit. Totul depinde de capacitatea contracandidatului sau din finala de a concentra restul de 52%.

In aceasta situatie, presedintele PSD pare cu totul debusolat. E tot mai crispat, se dezice de tot ce a sustinut pana luni, in frunte cu votul pe lista, cu atata fermitate incat ai crede ca s-a batut ca la Rovine pentru candidaturile individuale si nu invers. In fata injuriilor intolerabile ale lui Marian Vanghelie a reactionat fara pic de barbatie, temator sa nu-l supere pe cel care controleaza 225 din voturile de la congresul de sambata.

In partid zvonurile zboara precum randunelele. De exemplu, miercuri seara Cristian Diaconescu era dat drept sigur primvicepresedinte al lui Mircea Geoana. A doua zi, fostul ministru de Externe isi anunta candidatura individuala la presedintia PSD, dar nu se stie ce se va intampla in finala de sambata, daca domnia sa nu se va califica acolo. Pentru ca promisiunile de sustinere si stabilitatea echipelor sunt la fel de ferme precum aburii. Acelasi Cristian Diaconescu s-a trezit ca si-a pierdut echipa chiar dupa ce s-a inscris in lupta. Surse destul de bine plasate spun ca Victor Ponta este doar un iepure pentru Adrian Nastase, in echipa caruia se pregateste sa intre.

Imaginea de ansamblu este ca toata lumea da din coate, incearca sa prinda un os, o functie, acuzatii teribile de fraudare si tradare curg. Lupta pentru putere este totala, lipsesc orice principii sau fidelitati minimale. Poalele nu sunt doar in cap, ci au ajuns la cer.

Exista o singura grija. Sa nu-l enerveze si mai tare pe Ion Iliescu. Nu de drag sau din respect. Ci pentru ca partidul este dependent din punct de vedere electoral de el. Practic, singurul electorat sigur al PSD este cel care il urmeaza fostul presedinte.

In aceste conditii, problemele social democratilor nu se vor termina odata cu adjudecarea votului de sambata. Indiferent cine va invinge, va prelua un partid care a resuit sa scoata la iveala toata mizeria cutremuratoare in care se balaceste. Si spectacolul va fi foarte greu de uitat.
[sursa-ziare.com]

marți, 16 februarie 2010

Mircea Geoana vs Victor Ponta

Norma de reprezentare a ramas cum a vrut Mircea Geoana, cu judetele fidele cel mai bine reprezentate in frunte cu cele trei filiale ale lui Marian Vanghelie care vor avea 225 de delegati la Congres. Deja in judete a inceput mascarada alegerii delegatilor, cu voturi la vedere sub ochiul ager al baronului. Modificarile la statut sunt si ele pe inima presedintelui PSD, in frunte cu in bloc, pentru intreaga lista, reinfiintarea functiei de primvicepresedinte si marirea numarului de vicepresedinti, ca sa aiba ce pune pe masa in schimbul voturilor.

Teoretic, Mircea Geoana poate dormi de acum linistit. Practic insa, orice exagerare produce efecte perverse. A dus manevrele mult prea departe, atat de departe incat a impus miscari strategice in tabara adversa.

Prima a fost retragerea din cursa a lui Adrian Nastase, motivata in cuvinte de o extrema asprime: "Am hotarat sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu figurant intr-un scenariu care este si prost scris si, dupa parerea mea, duce la niste solutii gresite (...)Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred. (...) Am o mult prea mare pretuire pentru mine insumi"

Retragerea lui Adrian Nastase poate fi o lovitura chiar mai grea decat candidatura insasi, in primul rand pentru ca i-a pus lui Mircea Geoana stampila de hot, greu de sters, si pentru ca este una strategica.

Cu toate cartile in mana lui Mircea Geoana, tabara adversarilor sai avea nevoie de un candidat foarte puternic, mai puternic decat Adrian Nastase, care sa creeze un efect supriza, sa poata smulge din filialele lui Mircea Geoana cu tot cu delegatii deja alocati si sa foloseasca in favoarea sa prevederile statutului. Acest candidat este Victor Ponta, o veste cu mult mai proasta pentru Mircea Geoana decat ar fi putut fi vreodata Adrian Nastase, cel plin de vulnerabilitati si dusmani.

"Cred ca PSD are nevoie de o alternativa. Voi candida la functia de presedinte, cei care ma vor vota vor fi alaturi de mine pentru ceea ce inseamna viitorul acestui partid. Am tot respectul pentru cei care au alta opinie, dar am credinta, poate pentru ca sunt mai tanar decat domnul Nastase, ca nimic nu este pregatit dinainte(...)Mi se spunea ca nu o sa stau in prezidiu, o sa stau in sala. Ma bazez pe cei din sala, nu pe cei din prezidiu", sunt vorbele cu care Victor Ponta si-a anuntat intrarea in lupta.

Dincolo de vorbe, Victor Ponta are cateva mari avantaje.

In primul rand, nu contabilizeaza adversitatile si vulnerabilitatile, venite din 2000-2004, ale lui Adrian Nastase. Face parte din generatia tanara si nu are un trecut la limita penalului, asa ca poate lasa electoratului impresia unei reformari a partidului. Cine l-a urmarit insa de-a lungul timpului, cine stie cu cata inversunare a luptat impotriva reformei in Justitie si n-a uitat ca "micul Titulescu" este creatia lui Adrian Nastase nu are cum sa-si faca mari iluzii in aceasta privinta.

Apoi, Victor Ponta este ginerele unuia dintre cei mai influenti baroni din PSD, Ilie Sarbu, deocamdata sustinator al lui Mircea Geoana. Ar fi o modalitate de a face o bresa in grupul actualului presedinte pastrand si sprijinul adversarilor acestuia. In felul acesta, Victor Ponta si-ar putea alcatui o echipa interesanta in care sa-l aiba de-a dreapta pe Cristian Diaconescu, iar in spate trei motoare grele, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Cu alte cuvinte, unii baroni pot socoti ca mai bine aleg tot unul de-al lor, destul de bine articulat, fara risc de reforma autentica, dar cu o imagine publica buna de care sa profite electoral, decat un presedinte uzat care, dupa manevrele atat de evidente facute, va avea o mare problema de legitimitate si un imens handicap electoral.

Sigur, timpul ramas pentru Victor Ponta sa-si negocieze sprijinul si echipa este foarte scurt. Dar sa nu uitam ca in 2005 victoria lui Mircea Geoana a fost adjudecata intr-o pauza a congresului, si nici furia personalitatilor din spatele lui care de-abia de-acum au declansat batalia pe viata si pe moarte.

In disperarea sa de a-si asigura victoria, Mircea Geoana a reusit sa-si alieze adversarii, sa-i infurie cu manariile sale grosiere si sa-i determine sa scoata la lupta candidatul cu cele mai mari sanse. Inteligenta politica nu a fost niciodata punctul forte al presedintelui PSD.
[preluat de pe ziare.com]