Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 februarie 2010

Mircea Geoana vs Victor Ponta

Norma de reprezentare a ramas cum a vrut Mircea Geoana, cu judetele fidele cel mai bine reprezentate in frunte cu cele trei filiale ale lui Marian Vanghelie care vor avea 225 de delegati la Congres. Deja in judete a inceput mascarada alegerii delegatilor, cu voturi la vedere sub ochiul ager al baronului. Modificarile la statut sunt si ele pe inima presedintelui PSD, in frunte cu in bloc, pentru intreaga lista, reinfiintarea functiei de primvicepresedinte si marirea numarului de vicepresedinti, ca sa aiba ce pune pe masa in schimbul voturilor.

Teoretic, Mircea Geoana poate dormi de acum linistit. Practic insa, orice exagerare produce efecte perverse. A dus manevrele mult prea departe, atat de departe incat a impus miscari strategice in tabara adversa.

Prima a fost retragerea din cursa a lui Adrian Nastase, motivata in cuvinte de o extrema asprime: "Am hotarat sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu figurant intr-un scenariu care este si prost scris si, dupa parerea mea, duce la niste solutii gresite (...)Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred. (...) Am o mult prea mare pretuire pentru mine insumi"

Retragerea lui Adrian Nastase poate fi o lovitura chiar mai grea decat candidatura insasi, in primul rand pentru ca i-a pus lui Mircea Geoana stampila de hot, greu de sters, si pentru ca este una strategica.

Cu toate cartile in mana lui Mircea Geoana, tabara adversarilor sai avea nevoie de un candidat foarte puternic, mai puternic decat Adrian Nastase, care sa creeze un efect supriza, sa poata smulge din filialele lui Mircea Geoana cu tot cu delegatii deja alocati si sa foloseasca in favoarea sa prevederile statutului. Acest candidat este Victor Ponta, o veste cu mult mai proasta pentru Mircea Geoana decat ar fi putut fi vreodata Adrian Nastase, cel plin de vulnerabilitati si dusmani.

"Cred ca PSD are nevoie de o alternativa. Voi candida la functia de presedinte, cei care ma vor vota vor fi alaturi de mine pentru ceea ce inseamna viitorul acestui partid. Am tot respectul pentru cei care au alta opinie, dar am credinta, poate pentru ca sunt mai tanar decat domnul Nastase, ca nimic nu este pregatit dinainte(...)Mi se spunea ca nu o sa stau in prezidiu, o sa stau in sala. Ma bazez pe cei din sala, nu pe cei din prezidiu", sunt vorbele cu care Victor Ponta si-a anuntat intrarea in lupta.

Dincolo de vorbe, Victor Ponta are cateva mari avantaje.

In primul rand, nu contabilizeaza adversitatile si vulnerabilitatile, venite din 2000-2004, ale lui Adrian Nastase. Face parte din generatia tanara si nu are un trecut la limita penalului, asa ca poate lasa electoratului impresia unei reformari a partidului. Cine l-a urmarit insa de-a lungul timpului, cine stie cu cata inversunare a luptat impotriva reformei in Justitie si n-a uitat ca "micul Titulescu" este creatia lui Adrian Nastase nu are cum sa-si faca mari iluzii in aceasta privinta.

Apoi, Victor Ponta este ginerele unuia dintre cei mai influenti baroni din PSD, Ilie Sarbu, deocamdata sustinator al lui Mircea Geoana. Ar fi o modalitate de a face o bresa in grupul actualului presedinte pastrand si sprijinul adversarilor acestuia. In felul acesta, Victor Ponta si-ar putea alcatui o echipa interesanta in care sa-l aiba de-a dreapta pe Cristian Diaconescu, iar in spate trei motoare grele, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Cu alte cuvinte, unii baroni pot socoti ca mai bine aleg tot unul de-al lor, destul de bine articulat, fara risc de reforma autentica, dar cu o imagine publica buna de care sa profite electoral, decat un presedinte uzat care, dupa manevrele atat de evidente facute, va avea o mare problema de legitimitate si un imens handicap electoral.

Sigur, timpul ramas pentru Victor Ponta sa-si negocieze sprijinul si echipa este foarte scurt. Dar sa nu uitam ca in 2005 victoria lui Mircea Geoana a fost adjudecata intr-o pauza a congresului, si nici furia personalitatilor din spatele lui care de-abia de-acum au declansat batalia pe viata si pe moarte.

In disperarea sa de a-si asigura victoria, Mircea Geoana a reusit sa-si alieze adversarii, sa-i infurie cu manariile sale grosiere si sa-i determine sa scoata la lupta candidatul cu cele mai mari sanse. Inteligenta politica nu a fost niciodata punctul forte al presedintelui PSD.
[preluat de pe ziare.com]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu