Faceți căutări pe acest blog

luni, 19 iulie 2010

Suicidul, a doua cauza de mortalitate la tinerii ieseni

Iesenii se numara printre romanii cei mai predispusi la sinucidere. Mai mult decat atat, in randul tinerelor se inregistreaza o adevarata epidemie, suicidul fiind a doua cauza de mortalitate dupa accidentele rutiere.

In fiecare zi cate un pacient ajunge la Spitalul Urgente in urma unei tentative de sinucidere. Medicii au putut sa realizeze si statistici, astfel incat sa-si dea seama ce persoane sunt predispuse la a-si lua viata si ce pot face pentru a preveni astfel de nenorociri. Cel mai des recurg la intoxicatii voluntare femeile (in 53,6% dintre cazuri), iar majoritatea sunt din mediul rural (52 %). Intoxicatiile cu insectid au reprezentat16,8 % din cazuri, iar majoritatea celor care au folosit astfel de substante sunt din rural, Cea mai utilizata metoda de intoxicatie a fost cea medicamentoasa (80 % din cazuri), iar cele mai putin utilizate au fost cele cu prenandez, gaz metan, detartrant sau monoxid (cate 1 % din cazuri).

Depresia si insecuritatea sociala, principalele cauze

Dramatic este ca 75 % dintre pacientii cu tentative de sinucidere sunt tineri cu varste pana in 40 de ani. "Acest lucru confirma faptul ca aceasta epidemie tacuta este a doua cauza de mortalitate in grupa de varta 14 - 44 de ani, dupa accidentele rutiere. 65 % dintre acesti pacienti au necesitat internare in singura sectie de Toxicologie, iar 6,4% - in ATI-Toxicologie, 90 % dintre cazurile extrem de grave fiind la barbati. In aceasta din urma situatie, proportia celor din urban este egala cu a celor din rural in aceste cazuri”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU. "De vina sunt insecuritatea sociala, depresia si incrancenarea cu care fiecare se straduieste sa traiasca”, a adaugat dr. Ciuhodaru.

Nu exista nici o metoda de prevenire

Medicii afirma ca, in multe dintre cazuri, tentativele se repeta pana cand incercarea reuseste: "80 % dintre cei care reusesc sa se sinucida nu sunt la prima tentativa. Deci aceste persoane ar putea fi depistate din timp, astfel incat sa se previna nenorocirile. Pentru asta ar fi nevoie de fonduri – de exemplu, in Marea Britanie sau Finlanda s-a scazut rata de sinucideri prin alocarea a cate 200 de dolari pentru fiecare astfel de caz, banii fiind necesari pentru consiliere psihologica”, a mai spus dr. Ciuhodaru.
De altfel, din 2007 functioneaza la Spitalul de Urgente CIRTITA, un centru dupa modelul centrelor de criza ce asigura simultan terapia medico-chirurgicala acuta si suportul psihologic pe baza de voluntariat: "Avem si o initiativa legislativa in Parlament ce prevede infiintarea liniilor telefonice de tip pentru asigurea suportului psihologic si a psihologilor in astfel de situatii, dar aceasta nu a trecut inca de comisiile din Senat. Mai mult decat atat, nu exista un program national de preventie a suicidului, iar fara finantare adecvata si organizare logistica optima vom constata cresterea numarului acestor cazuri, in conditiile in care in 2009 existau deja trei milioane de romani depresivi. Iasul este intre primele 10 judete din acest punct de vedere, cu o rata a suicidului de aproape 17 la suta de mii, fata de 13,5, cat este media nationala”.


Sursa: iasiplus.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu