Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Crevetele care „vomită lumină” se numără printre noile animale bizare descoperite în adâncuri



Animalele din adâncurile Mării Caraibilor fac un adevărat spectacol de lumini dacă e să ne gândim la coralii strălucitori sau la crevetele a cărui vomă este alcătuită din substanţe chimice luminoase.

Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că aceste creaturi care trăiesc pe fundul mării sunt mai puţin străluctoare în comparaţie cu animalele cate trăiesc în largul mării. Conform lor, 90% dintre organismele care trăiesc în largul mării au capacitatea de a străluci, comparativ cu doar 10-20 de procente întâlnite în adâncuri.



Crevetele care elimină o substanţă luminoasă pentru a se apăra de prădători

“Am fost surprinşi de cât de puţină bioluminiscenţă am găsit acolo jos”, a declarat Tamara Frank, un ecologist marin de la Nova Southeastern University.
Totuşi, cercetătorii au găsit o abundenţă de bioluminiscenţă provenită de la plancton, creaturi care nu pot înota împotriva curentului, dar care emană o lumină albăstruie atunci când se lovesc de alte organisme sau structuri. Printre aceste vieţuitoare se numără şi prima specie de anemone identificată drept capabilă să strălucească în întuneric. Alte organisme uimitoare care trăiesc aici sunt: o specie de creveţi care vomită o substanţă luminoasă ca mecanism de apărare şi corali, stele de mare şi castraveţi de mare strălucitori.





Crevetele care elimină o substanţă luminoasă pentru a se apăra de prădători

“Am fost surprinşi de cât de puţină bioluminiscenţă am găsit acolo jos”, a declarat Tamara Frank, un ecologist marin de la Nova Southeastern University.
Totuşi, cercetătorii au găsit o abundenţă de bioluminiscenţă provenită de la plancton, creaturi care nu pot înota împotriva curentului, dar care emană o lumină albăstruie atunci când se lovesc de alte organisme sau structuri. Printre aceste vieţuitoare se numără şi prima specie de anemone identificată drept capabilă să strălucească în întuneric. Alte organisme uimitoare care trăiesc aici sunt: o specie de creveţi care vomită o substanţă luminoasă ca mecanism de apărare şi corali, stele de mare şi castraveţi de mare strălucitori.




Anemonă strălucind în întuneric

Toate aceste vieţuitoare nu oferă doar un spectacol vizual, ci multe dinte ele şi-au perfecţionat sistemele vizuale pentru a putea distinge o masă obişnuită de una otrăvitoare.

Bioluminiscenţa a stârnit curiozitatea oamenilor de ştiinţă încă de acum 2500 de ani în urmă, când filosoful grec Aniximenes a descoperit că apa mării lumina atunci când el o lovea cu vâsla. De atunci, oceanografii au descoperit multe specii de vietăţi care produc acest fenomen.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Nova Southeastern University au monitorizat fundul Mării Caraibilor, la adâncimi mari, acolo unde nu pătrunde lumina naturală şi au fost uimiţi să constate că doar puţine animale au capacitatea de a lumina. Majoritatea luminii pe care au observat-o acolo provenea de la planctonul deranjat de atingerea submersibilului.




Plancton strălucind în adâncuri

La 800 de metri sub nivelul mării, apa din straturile superioare filtrează mare parte a spectrului lumii soarelui, doar radiaţiile albastre reuşind să pătrundă în straturile inferioare. Din această cauză, cercetătorii au considerat că animalele de pe fundul mării ar fi incapabile de a distinge culorile şi au fost surprinşi să afle că unele creaturi, precum crabii, pot detecta lumina albastră împreună cu ultravioletele şi lumina violet.

Deşi radiaţiile UV şi lumina violet nu ajung la astfel de adâncimi, se pare că animalele au această capacitatea pentru a putea distinge între planctonul normal şi cel otrăvitor.

“Deocamdată vorbim doar ipotetic, deci ne-am putea înşela. Cu toate acestea nu putem găsi o altă explicaţie pentru care un animal şi-ar folosi capacitatea de a vedea radiaţiile UV şi lumina violet, acolo unde nu pătrunde lumina solară”, a explicat cercetătorul Sönke Johnsen.

Sursa: Live Science

miercuri, 29 august 2012

Motivul pentru care boala Alzheimer face ravagii printre femei



Avem neapărat nevoie de medicamente noi şi eficiente pentru prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer. Cu toate acestea, se pare că cercetările de până acum nu s-au îndreptat în direcţia bună.

Experţii spun că noile tratamente nu au fost găsite deoarece majoritatea studiilor s-au axat pe observarea creierului masculin, în condiţiile în care femeile sunt mai predispuse la această boală. Noi studii susţin că hormonii ar fi responsabili de acest lucru, sugerând că terapia hormonală de substituţie s-ar putea dovedi eficientă.

În ultimul timp, mai multe studii au demonstrat că există diferenţe între creierele femeilor şi cele ale bărbaţilor. De exemplu, este mult mai posibil ca femeile să sufere de depresie dar, cu toate acestea, ele sunt mai puţin vulnerabile când vine vorba de leziuni cerebrale produse în urma accidentelor de maşină. Dar, de cele mai multe ori, cercetătorii ignoră aceste diferenţe care pot deţine secretul stopării Alzheimer-ului.

Din aceste motive, Glenda Gillies, profesor de farmacologie neuroendocrină la Imperial College London, susţine că este imperios necesar să colectăm cât mai multe date referitoare la aceste diferenţe, în condiţiile în care femeile, care trăiesc mai mult decât bărbaţii, sunt mai predispuse la Alzheimer.

Este deja un fapt cunoscut că victimele acestei boli prezintă depozite de proteine specifice la nivelul creierului. Ceea ce nu se ştie este faptul că, în funcţie de sex, aceste aglomerări se găsesc în locuri diferite din creier. La aproape 90% dintre bolnavii de sex masculin, ele se găsesc în hipotalamus, o arie centrală care controlează, printre altele, foamea şi sexul. În schimb, la femei, numai în 10% din cazuri ele sunt localizate aici. De regulă, la femei, depozitele de proteine se întâlnesc într-o zonă implicată în producţia de acetilcolină. Din acest motiv, bărbaţii şi femeile care suferă de Alzheimer au simptome diferite.

Recent, mai multe cercetări au arătat că femeile au simptome mai puternice chiar şi atunci când aglomerările lor de proteine nu sunt mai mari decât cele ale bărbaţilor. Comparând bărbaţi şi femei aflaţi aparent în acelaşi stadiu al bolii, se observă că, la femei, declinul este mai rapid.

Mai mult, se pare că majoritatea testelor pentru descoperirea tratamentelor au fost efectuate pe creierele şobolanilor de sex masculin. În general, oamenii de ştiinţă aleg şobolanii masculi pentru că ei tind să reacţioneze într-un mod mai calm decât femelele. Tocmai din acest motiv, unii experţi sunt de părere că tratamentul eficient nu a fost descoperit încă din cauza faptului că savanţii au ignorat diferenţele dintre sexe.

Acum, însă, neurologul Walter Rocca făcut o descoperire importantă mai ales pentru femeile care au suferit intervenţii chirurgicale pentru înlăturarea ovarelor înainte de menopauză. Atunci când o femeie suferă o histerectomie (îndepărtarea chirugicală a uterului), adesea, chirurgul înlătură şi ovarele. Aceast intervenţie creşte riscul de apariţie a Alzheimer-ului cu 140%, pentru că ovarele au rolul de a produce hormonul estrogen ce ajută la protejarea creierului.

"Medicii se tem adesea să prescrie tratament cu estrogen din cauza legăturii pe care acesta o are cu cancerul sau bolile de inimă. Dar ultimele descoperiri demonstrează că în prezenţa estrogenului, administrat în preajma apariţie menopauzei, creierul este mult mai puţin avariat", a explicat Rocca .

Sursa: Daily Mail

miercuri, 25 iulie 2012

Detaşează-te

  Pe toate canalele media cât şi pe site-urile de socializare se vorbeste despre Băsescu. Unii îl susţin, alţii nu. In orice situaţie, care are un deznodământ urât, lumea caută un ţap ispaşitor. E clar ca nu e Băsescu vinovat pentru toate relele ce li se întamplă românilor, dar după cum bine spune o vorbă "peştele de la cap se împute". În acest caz, Băsescu e capul si tinde sa împută tot trupul tării cu acţiunile sale. Se apropie una din rarele ocazii în care avem puterea şi şansa sa ne detaşăm de acest "cap împutit". Era de bun simţ sa demisioneze, având in vedere de câte ori a fost contestat, dar daca tot n-o facem, să-l ajutăm noi sa nu se mai simtă o victimă pe scaunul de la Cotroceni. Acum e şansa celor ce-l contestă şi a acelora care au ieşit şi au înfruntat gerul năpraznic să-l vadă plecat pe acest hidos cu nume flatulent. Bugetari, pensionari, studenţi şi toţi cei nemulţumiţi de Băsescu, luaţi atitudine, detaşaţi-vă de acest cap împutit!

marți, 5 iunie 2012

Reguli pentru femei



Am intrat pe facebook si uite ce chestie utila am gasit:


REGULI PENTRU FEMEI

1. Capacul de la WC: si voi il puteti lasa jos. Noi avem nevoie de el sus, voi jos. Nu e tragedie daca nu il lasam. Noi nu ne plangem daca il gasim lasat si trebuie sa il ridicam.

2. Zilele de nastere, 8 martie si Sf.Valentin nu sunt curse pentru a gasi, din nou, cadoul perfect !

3. Nu ne gandim numai la voi. Impacati-va cu ieea.

4. Duminica = meci.

5. Nu va tundeti. NICIODATA.

6. Cumparaturile nu sunt un sport.

7. Plansul e santaj.

8. Daca vreti ceva, pur si simplu cereti!

9. Nu tinem minte datele. Marcati zilele importante in calendar!

10. Cei mai multi dintre barbati au 2-3 perechi de pantofi. De ce credeti ca am sti care din cele 50 ale voastre se potriveste cu rochia?

11. Da si Nu sunt raspunsuri acceptabile pentru cele mai multe intrebari.

12. Veniti la noi cu o problema numai daca vreti si putem sa o rezolvam. Pentru simpatie aveti prietene...

13. O durere de cap care dureaza un an e o problema. Mergeti la ORL-ist!

14. Nimic din ce am zis saptamana trecuta nu e un argument.

15. Nu ne intrebati daca sunteti grase. Daca asta credeti, probabil ca sunteti...

16. Daca am zis ceva care se poate interpreta in doua feluri si unul dintre feluri va supara, ne-am referit la celalalt.

17. Ne puteti cere sa facem ceva sau ne puteti spune cum il vreti facut. Nu ambele. Dar, daca stiti cum se face un lucru, ati putea sa-l si faceti.

18. Daca aveti ceva de spus in timp ce ne uitam la TV, asteptati publicitatea.

19. Christofor Columb nu a avut nevoie de indicatii. Nici noi nu avem.

20. Relatia nu poate ramane la fel ca in prima luna. Obisnuiti-va cu asta si nu va mai smiorcaiti la prietene.

21. Toti barbatii vad in 16 culori. Piersica si pepenele sunt fructe, nu culori.

22. Daca te manaca, trebuie sa te scarpini, nu sa te plangi.

23. Faptul ca nu va putem citi gandurile nu inseamna ca nu ne pasa de voi...

24. Daca intrebam care e problema si raspundeti cu “nimic”, ne vom comporta ca atare. Stim ca nu e adevarat, dar nu se merita sa ne batem capul.

25. Daca intrebi ceva la care nu vrei sa auzi raspunsul, asteapta-te la un raspuns pe care nu vrei sa il auzi...

26. Daca trebuie sa iesim, e ok orice alegi sa porti. Pe bune!

27. Nu intreba la ce ne gandim daca nu vrei sa discuti despre fotbal, jocuri sau masini.

28. Aveti destule haine.

29. Aveti prea multi pantofi.

30. Nu e indicat sa facem teste impreuna. Nu, nu conteaza ce fel de teste.

31. Sunt in forma. Rotund e o forma.

32. Filmele romantice frantuzesti sau indiene sunt pentru francezi sau indieni.

sâmbătă, 5 mai 2012

A fost identificat elementul cheie ce a stat la baza dezvoltării inteligenţei umane




Ce i-a făcut pe strămoşii noştri să se separe de maimuţe antropoide şi să evolueze atât de spectaculos? Timp de decenii, oamenii de ştiinţă au căutat răspunsul la această întrebare, iar acum aceştia au descoperit răspunsul.

Secretul evoluţiei inteligenţei umane îl constituie copia genei SRGAP2. Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că acum 2,5 milioane de ani, o copie a acestei gene a apărut în strămoşii noştri.

Dublarea genei a permis celulelor din creierul uman să dezvolte mai multe conexiuni şi să se deplaseze cu o viteză mai mare, ceea ce a dus la dezvoltarea creierului. Acest proces explică modul în care specia noastră a dezvoltat capacitatea de a comunica verbal, de a avea un comportament complex şi de a folosi instrumente, aceste inovaţii având loc în aceeaşi perioadă în care a avut loc duplicarea genei SRGAP2.

Atât gena originală cât şi copia sa produc proteine care ajută creierul să se dezvolte. Două cercetări recente arată însă că cea de-a doua versiune a genei prezintă în plus un efect secundar benefic: permite neuronilor să dezvolte dendrite mai lungi (ramificaţiile care recepţionează impulsurile nervoase).

Acest lucru a dus la creşterea în mărime a creierului şi la apariţia neocortexului (zona din creier care gestionează aspectele complexe, precum gândirea conştientă şi limbajul). Aceste evenimente au avut loc în aceeaşi perioadă în care Australopithecus, hominidul primitiv, a început să se transforme înHomo sapiens. Oamenii de ştiinţă ştiau deja că Homo sapiens a avut nevoie de o capacitate cognitivă sporită pentru a putea gestiona structurile sociale complexe care îl deosebeau de australopitec; se pare că această gena a jucat un rol important în dezvoltarea acestei capacităţi.

Duplicarea genelor este un proces relativ rar în cadrul oamenilor. De când strămoşii noştri s-au separat de maimuţele antropoide, doar 30 de gene au trecut prin acest proces.

Pe lângă identificarea unui moment cheie din evoluţia creierului omului modern, descoperirea genei-duplicat SRGAP2 oferă şi noi perspective asupra afecţiunilor neurologice, printre care autismul, epilepsia şi schizofrenia, în cadrul cărora conexiunile celulelor nervoase sunt afectate.

Femeile sunt mai geloase pe rivalele lor de la locul de muncă, comparativ cu bărbaţii




La locul de muncă, femeile sunt afectate de gelozie şi invidie atunci când vine vorba de colegele lor mai atrăgătoare, în timp ce bărbaţii rămân nepăsători când vine vorba de acest gen de rivalitate, susţine un nou studiu.

Totuşi, studiul a subliniat faptul că atât femeile,cât şi bărbaţii s-au dovedit a fi la fel de invidioşi pe competenţele sociale ale rivalilor.

Utilizând chestionare completate de 200 de angajaţi, oamenii de ştiinţă au analizat rivalitatea intrasexuală. Dintre aceştia, 114 au fost aleşi pentru a continua studiul. Dintre aceştia, 26% lucrau în administraţie, 21% în sectorul serviciilor, 30% în educaţie, iar restul în sistemul de sănătate şi alte domenii. Grupul era alcătuit dintr-un număr egal de bărbaţi şi femei, cu vârsta medie de 36 de ani. Toţi participanţii au lucrat timp de 11 ani în acelaşi mediu.

În urma studiului s-a constat că, în general, concurenţa sexuală generează un grad mai înalt de gelozie şi invidie în rândul femeilor, însă rivalitatea bazată pe competenţele sociale a generat acelaşi efect în cazul tuturor participanţilor.

"Rezultatele arată importanţa competenţelor sociale în mediul de lucru. Femeile cu un grad ridicat de competitivitate sunt mai geloase dacă rivala este mai atrăgătoare şi mai invidioase dacă adversarul este mai puternic," a declarat profesorul Rosario Zurriaga, de la Universitatea din Valencia.

Specialiştii au definit gelozia ca pe o ameninţare sau pierdere a succesului provocată de acţiunile rivalului. Invidia, spun cercetătorii, este răspunsul la acţiunile altei persoane care are competenţe şi calităţi dorite de rivali.

Profesorul Zurriaga este de părere că pentru a preveni emoţiile negative de acest gen, oamenii ar trebui să îşi modifice modul de percepere a ameninţărilor şi cel de raportare la alţii.

joi, 3 mai 2012

Legile biroului



Legea lui Slous:
Daca indeplinesti o sarcina prea bine, vei ramane cu ea pe cap.

Legea lui Franko privind locul de munca:
Daca-ti place ceea ce faci, probabil ca faci ceea ce nu trebuie.

Prima capcana a geniului:
Nici un sef nu va pastra un subaltern, care are dreptate tot timpul...

Legea lui Raphel referitoare la afaceri:
Cu cat angajatii au mai putin de lucru, cu atat vor lucra mai incet...

Maxima biroului:
Telefonul nu suna niciodata, cand nu ai nimic de facut.

Legea lui Otto:
Intotdeauna faci ceva lipsit de importanta cand seful trece pe la biroul tau.

Legea lui Chapman:
Daca nu poti sa-ti termini treaba in primele 24 de ore, lucreaza noaptea.

Regula lui Harry:
Cand nu stii ce sa faci, mergi grabit si ia-ti o mima ingrijorata.

Concluzia coridorului:
Poti sa te duci oriunde, daca ai o mima serioasa si duci cu tine un dosar.

duminică, 29 aprilie 2012

Un chinez a murit după ce o femeie i-a strivit organele genitale


Un bărbat chinez a fost omorât săptămâna trecută în urma unui scandal cu o femeie, pentru un loc de parcare. Şi dacă ideea asta vi se pare ciudată, să menţionăm că omul a murit după ce femeia i-a strivit organele genitale, conform Huffington Post.

O femeie de 41 ani a plecat pe scuter, pentru a-şi lua copilul de la şcoală. 

Femeia a încercat să parcheze scuterul în faţa unui magazin, dar proprietarul acestuia, un bărbat de 42 de ani, nu i-a permis să facă acest lucru. 

Scandalul izbucnit între cei doi a dus şi la implicarea soţului şi fratelui femeii, care au venit la scurt timp şi au ripostat cu pumni şi picioare. În toată agitaţia creată, femeia l-a atacat pe om şi i-a strâns organele genitale până acesta a rămas fără suflare. 

Omul a fost transportat de urgenţă la spital, dar în cele din urmă a murit.

miercuri, 25 aprilie 2012

Violenţa îmbătrâneşte copiii cu 10 ani, modificându-le ADN-ul



O vorbă din bătrâni spune că munca grea ne îmbătrâneşte înainte de timp. Acum, un nou studiu arată că expunerea la violenţă poate provoca schimbări în ADN ce conduc la o îmbătrânire prematură a copiilor cu 7 - 10 ani.

Cercetarea publicată în jurnalul Molecular Psychiatry arată că violenţa nu lasă urme doar pe corpurile copiilor, ci şi în interiorul lor, modificându-le ADN-ul.

Oamenii de ştiinţă au studiat extremităţile cromozomilor, unde se găsesc telomerele, structuri speciale de ADN ce au rolul de a proteja cromozomii (asemănându-se cu structurile de plastic ce se găsesc la capetele şireturilor). Telomerele se scurtează cu ocazia fiecărei diviziuni a celulelor, până când nu se mai pot diviza şi mor.

Specialiştii au identificat mai mulţi factori ce duc la scurtarea telomerelor, printre care se numără fumatul, radiaţia şi factori de stres psihologic precum maltratarea în copilărie sau îngrijirea unei persoane bolnave cronic.

Noua cercetare a examinat dacă expunerea la violenţă poate face ca telomerele copiilor să se scurteze mai repede decât în mod normal. Oamenii de ştiinţă au intervievat mamele a 236 de copii în vârstă de 5, 7 şi 10 ani, întrebându-i dacă tinerii au fost martori la incidente de violenţă domestică între mamă şi partener, dacă au fost maltrataţi de către un adult sau dacă au fost expuşi agresiunilor din partea altor copii. Apoi, cercetătorii au măsurat telomerele copiilor la vârsta de 5 ani şi la vârsta de 10 ani.

Idan Shalev, conducătorul studiului, a descoperit că telomerele copiilor expuşi la două tipuri de violenţă s-au scurtat mai rapid, ceea ce înseamnă că aceşti copii vor dezvolta afecţiuni tipice îmbătrânirii, precum atacuri de cord sau pierderea memoriei, cu 7-10 ani mai devreme decât ceilalţi copii.

Studiul pare să confirme concluzia rezultată din mai multe cercetări recente: dificultăţile din copilărie îşi lasă amprenta în cromozomi, afectând victimele de-a lungul întregii vieţi.

Într-un studiu din 2011 efectuat de specialişti de la Şcoala Medicală Harvard asupra copiilor din România s-a observat că cei care copilăriseră în orfelinate prezentau telomere mai scurte decât copii care avuseseră parte de asistenţă maternală.

„Ştim că stresul este nociv. Acest studiu arată mecanismul prin care acest tip de stres pătrunde în gene”, a explicat Nathan Fox, profesor la Universitatea din Maryland.

luni, 9 aprilie 2012

Un rus băut la volan şi oprit de poliţie a fugit cu maşina oamenilor legii

Un rus oprit de poliţişti în trafic, în regiunea Leningrad, pentru că era băut la volan, a reuşit să fugă cu maşina poliţiei, însă ulterior a fost arestat, potrivit AFP.

Bărbatul care conducea în stare de ebrietate mai avea un pasager în maşină. Oamenii legii l-au oprit pe făptaş şi l-au urcat în autoturismul lor, pentru a-i întocmi proces-verbal. În acest timp, celălalt pasager a început să bată cu palmele în maşina poliţiei, în care a încercat să urce.

Poliţiştii au coborât din automobil ca să-l calmeze pe bărbat, iar şoferul băut, rămas singur în maşina celor de Rutieră, a pornit motorul şi a plecat cu vehiculul.

De asemenea, pasagerul care îl însoţea pe bărbatul în stare de ebrietate a reuşit să fugă cu maşina care fusese oprită în trafic.

Cele două vehicule au fost interceptate la puţin timp după incident.

duminică, 8 aprilie 2012

Vaccinul anti-cancer, dezvoltat de oamenii de ştiinţă

Un vaccin anti-cancer a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă. Vaccinul este conceput în aşa fel încât să „înveţe” sistemul imunitar să localizeze şi să distrugă celulele canceroase, informează The Telegraph 

Terapia are ca ţintă o moleculă ce se găseşte în 90% dintre cazurile de cancer. Vaccinul dezvoltat de oamenii de ştiinţă "antrenează" sistemul imunitar al oamenilor astfel încât să distrugă tipuri de cancer des întâlnite precum cel de sân sau de prostată. 

Rezultatele preliminare ale testelor clinice arată că vaccinul determină un răspuns al sistemului imunitar şi reduce nivelul bolii.

Cercetătorii speră acum să extindă testarea vaccinului la un număr mai mare de pacienţi şi să demonstreze că acesta este eficient în cazul mai multor tipuri de cancer.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, vaccinul poate distruge tumorile aflate în stadiu incipent şi controlează răspândirea celulelor bolnave.

Celulele canceroase reuşesc să „păcălească” sistemul imunitar şi să se răspândească necontrolat pentru că organismul oamenilor nu este învăţat să recunoască respectivele celule ca fiind distructive.

Sistemul imunitar atacă celulele „străine” precum bacteriile, dar nu şi pe cele canceroase, pentru că tumorile sunt formate din propriile celule ale pacienţilor.

luni, 2 aprilie 2012

Show în trafic. Reprezentaţia i-a şocat pe "colegii" de şosea

Pasagerul unei maşini din statul american Alabama a dat un adevărat spectacol în trafic. A profitat de faptul că autostrada era blocată şi, la fiecare oprire la semafor, cobora din maşină şi dansa pe rupte.

Nu au contat nici claxoanele şi zâmbetele celorlalţi participanţi la trafic. La un moment dat, s-a urcat chiar pe capota maşinii şi şi-a continuat reprezentaţia.


sursa: antena3.ro

Un bărbat care transporta marijuana, jefuit de doi ninja

Un bărbat care trebuia să livreze un pachet de marijuana medicinală în California a fost atacat de doi ninja, potrivit ktla.com

Conform descrierilor făcute de victimă, atacatorii - îmbrăcaţi în costume ninja şi înarmaţi cu bastoane - l-au speriat pe bărbat suficient ca acesta să fugă. Din această cauză omul a scăpat pachetul de marijuana. Potrivit victimei, cei doi ninja au furat coletul şi au fugit.

În urma descrierii făcute de poliţie se pare că cei doi ninja au în jur de 20 de ani şi o înălţime de aproximativ 1,75 m.

Poliţia locală roagă populaţia să fie vigilentă întrucât povestea victimei ar putea fi adevărată.

duminică, 25 martie 2012

Un hoţ de fier vechi a fost prins după ce a sunat, din greşeală, la Poliţie

Autorităţile din Connecticut au arestat un hoţ, după ce acesta a format, din greşeală, numărul unic de urgenţă american, 911, conform Huffington Post.

Omul încerca să fure circa 300 de kilograme de fier vechi.

Forţele de ordine spun că bărbatul de 46 de ani a fost arestat după jaful de la un comerciant din Southington.

Televiziunea locală a transmis că omul a fost acuzat de mai multe infracţiuni şi judecata lui va începe la 2 aprilie.

sursa: antena3.ro

marți, 20 martie 2012

Dan Balan и Вера Брежнева - Лепестками Слез

Frumoasa piesa, dar cineva sa mi-o traduca ;))

Oamenii de ştiinţă au aflat de ce omul a început să meargă în două picioare

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au colaborat cu specialiştii de la Universitatea Kyoto pentru a descoperi motivul pentru care strămoşii omului au început să meargă în picioare, renunţând la mersul în patru labe.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la o concluzie simplă: strămoşii noştri au început să folosească doar cele două picioare pentru a se deplasa deoarece acest lucru le permitea să transporte mai multă mâncare, folosind mâinile, crescându-le astfel şansele de a supravieţui.

Antropologii care au studiat cimpanzeii au descoperit că aceştia renunţă la mersul lor tipic, în patru labe, atunci când doresc să monopolizeze resurse greu de găsit. De asemenea, aceştia merg folosind doar două membre atunci când vor să captureze mai multe resurse de la competitori.

Cercetătorii de la cele două universităţi cred că beneficiile oferite de capturarea unei cantităţi mai mari de resurse au condus, de-a lungul timpului, la evoluţia omului într-un animal biped, acesta adoptând definitiv mersul în două membre.

Profesorul William McGrew, membru al departamentului de arheologie şi antropologie al Universităţii Cambridge, afirmă că "Mersul biped, această adaptare cheie a omului, ar putea fi rezultatul evolutiv al acestei strategii de capturare a resurselor, ce s-a menţinut în timp. În cele din urmă, această strategie a făcut ca strămoşii noştri să urmeze o cale evolutivă diferită de cea a celorlalte maimuţe antropoide".

Oamenii de ştiinţă cred că strămoşii omului au trecut la mersul biped într-o perioadă de transformări climatice ce au dus la reducerea suprafeţelor împădurite în care aceştia trăiau, forţându-i să petreacă mai mult timp în câmp deschis. Lipsa unor dovezi fosile face ca oamenii de ştiinţă să aibă păreri diferite asupra cauzei ce a dus la mersul biped al omului.

Concluziile celei mai recente cercetări vin în urma a două studii efectuate asupra cimpanzeilor care trăiesc în pădurea Bossou din Guinea, în Africa de Vest. Cercetătorii au descoperit că atunci când nucile coula (Coula edulis) erau greu de găsit, era mai probabil ca cimpanzeii să se ridice în două picioare, pentru a transporta mai multe nuci de-a lungul unei călătorii. De asemenea, atunci când cimpanzeii plecau în "expediţii de prădare", 35% din activitatea pe care o desfăşurau implica mersul biped.

Cercetătorii cred că strămoşii omului acţionau într-un mod similar, iar cu timpul mersul biped a condus la schimbări anatomice care s-au menţinut ca urmare a procesului de selecţie naturală, în cadrul luptei pentru mâncare sau alte resurse.



sâmbătă, 25 februarie 2012

Cercetătorii au inventat vaccinul împotriva dependenţei de heroină

S-a inventat vaccinul împotriva dependenţei de heroină. Vaccinul a fost deja patentat in Mexic si ar putea revoluţiona tratamentele de reabilitare in cazul persoanelor care nu reusesc sa scape de droguri.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Psihiatrie din Mexic au testat vaccinul pe animale şi l-au patentat în Statele Unite ale Americii.

Oamenii de ştiinţă se pregătesc să atenueze orice potenţial efect secundarşi să testeze vaccinul pe oameni.

Acest vaccin ar putea da o speranţă de viaţă pentru oamenii dependenţi de droguri.

Industria narcoticelor aduce miliarde de dolari anual cartelurilor din Mexic, ale căror violenţe au făcut peste 45.000 de victime în ultimii 6 ani.

Cai de dimensiunea unei pisici cutreierau America acum 56 de milioane de ani

Acum mai bine de 50 de milioane de ani, Terra era un loc mult mai călduros decât acum, iar din acest motiv în pădurile din America de Nord sălăşluiau cai de dimensiunile pisicilor de casă.

Conform cercetătorilor, exemplarele din cea mai veche specie de cai cunoscută ştiinţei, Sifrhippus, au devenit mai mici de-a lungul zecilor de mii de ani pentru a se adapta la temperaturile ridicate provocate de creşterea emisiilor de metan.

Această cercetare ar putea anticipa modul în care se vor adapta animalele de astăzi la o planetă ce devine mai caldă din cauza schimbărilor climatice şi a emisiilor de carbon, afirmă oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au analizat dinţii fosilizaţi de cai descoperiţi în statul american Wyoming şi au descoperit că exemplarele mai vechi erau mai mari, iar cele mai recent mai mici.

În perioada de 175.000 de ani studiată de oamenii de ştiinţă, petrecută acum 56 de milioane de ani, numeroase specii de animale au dispărut. Cele care au supravieţuit au devenit mai mici cu timpul, pentru a putea rezista cu mai puţine resurse.

„Ceea ce se poate observa în aceste fosile este procesul selecţiei naturale şi al evoluţiei, provocat de schimbarea de temperatură”, a explicat co-autorul cercetării, Jonathan Bloch de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida.

Studiul arată că Sifrhippus a devenit cu o treime mai mic de-a lungul primilor 130.000 de ani, ajungând să cântărească doar 4 kilograme, cât o pisică. Apoi, în următorii 45.000 de ani, caii au crescut din nou în dimensiuni, ajungând la o greutate de 7 kilograme.


Ca urmare a emisiilor de carbon, temperatura medie globală a crescut în acea perioadă cu aproximativ 6 grade Celsius. De asemenea, temperatura la suprafaţă a apei din zona arctică era de aproximativ 23 de grade Celsius, similară cu cea înregistrată astăzi în apele subtropicale.

„Studiul nostru oferă nişte concluzii relevante pentru ceea ce se va întâmpla în următoarele două secole. Unele modele climatologice prevăd o creştere a temperaturii globale cu până la 4 grade Celsius în următoarea sută de ani”, a explicat co-autorul Ross Secord de la Universitatea Nebraska-Lincoln. „Anumite păsări sunt deja mai mici astăzi decât în trecut”, a adăugat Secord.

„Schimbările de temperatură înregistrate în trecut au avut loc într-un ritm mult mai lent, durând 10.000-20.000 de ani ca temperatura globală să crească 5-6 grade”, a mai spus Secord. „Din cauza aceasta, este greu de prevăzut dacă animalele vor reuşi să se adapteze la schimbări în următoarele secole”, a concluzionat Secord.

joi, 2 februarie 2012

Rasismul este cauzat de un coeficient de inteligenţă scăzut

Un studiu realizat de Universtiatea Brock din Ontario sugerează că persoanele rasiste au un coeficient de inteligenţă scăzut, iar conservatorii sunt mai puţin inteligenţi decât liberalii, scrie Huffington Post.

Studiul, publicat de revista Psychilogical Science, arată că există o legătură strânsă între rezultate slabe la testele de I.Q. în copilărie şi dezvoltarea prejudecăţilor şi adoptarea politicilor conservatoare la vârsta de adult.

I.Q.-ul este un scor determinat de teste standardizate, şi este considerat un indicator pentru nivelul de inteligenţă, deşi este contestat în anumite cercuri de psihologi.

Doctorul Gordon Hodson, profesor de psihologie la universitate şi coordonatorul studiul susţine că acesta relevă un cerc vicios periculos: oamenii cu un coeficient de inteligenţă redus tind să graviteze în jurul ideologiilor conservative, care impun rezistenţa la schimbare şi nasc prejudecăţi rasiste sau de alte feluri.

Atracţia, susţine Hodson, vine de la faptul că aceste abordări conservative sunt bine structurate şi ordonate şi fac mai uşoară înţelegerea unei lumi complicate, care poate crea confuzie într-o minte mai puţin abilă.

miercuri, 1 februarie 2012

Cercetătorii pot citi gândurile, transformându-le în sunete!


Cercetătorii americani sunt foarte aproape de a reuşi să „decodeze” vocea
internă din creierul fiecăruia, ascultând astfel, la propriu, gândurile!

Analizând activitatea cerebrală, cercetătorii pot reconstrui frazele pe care
le gândim atunci când ascultăm pe altcineva vorbind. Pentru că activitatea
cerebrală care are loc atunci când ascultăm o frază este similară cu cea care se
petrece atunci când noi gândim acea frază, oamenii de ştiinţă cred că vor putea
folosi această tehnologie pentru a transforma aceste gânduri în fraze.

Cercetătorii afirmă că acest lucru va fi extraordinar de valoros pentru
persoanele care nu mai pot vorbi din cauza paraliziei sau pentru persoanele care
suferă de deconectare cerebro-medulară spinală (afecţiune cunoscută şi sub
denumirea de pseudo-comă sau locked-in syndrome), acestea urmând să
recapete capacitatea de a comunica cu cei dragi.

Pentru a explica reuşita, profesorul Brian Pasley de la Universitatea din
California a apelat la o metaforă. "Închipuiţi-vă un muzician care se uită la
televizor la cineva care cântă la pian, dar care nu aude sonorul. Chiar şi aşa,
muzicianul îşi va da seama cum sună muzica, pentru că ştie ce notă emite fiecare
clapă", explică Pasley. Echipa sa a realizat ceva similar în ceea ce priveşte
undele cerebrale, corelând zonele neurale cu sunetele corespondente. Apoi,
cercetătorii au creat un algoritm care interpretează activitatea cerebrală şi,
pe baza acesteia, creează o spectrogramă. Apoi, un al doilea algoritm transformă
această spectrogramă în sunete.

"Persoanele care ascultă sunetele emise de algoritmul nostru pot descoperi
similarităţi între cuvintele reale şi cele reconstruite de computer", a declarat
Pasley. Sunetele sunt suficient de clare pentru a permite analizei computerizate
să identifice cuvinte individuale.

Studiul condus de Pasley a fost efectuat pe pacienţi care au fost operaţi pe
creier, fiind nevoie de folosirea unor electrozi pentru a înregistra activitatea
cerebrală. De aceea, este puţin probabil ca gândurile fiecăruia dintre noi să
fie citite şi transpuse în vorbe, însă pentru persoanele care nu mai au
capacitatea de a vorbi, această cercetare reprezintă un nou motiv de
optimism.

Profesorul Robert Knight, co-autor al cercetării, speră că acest studiu va
conduce în scurt timp la realizarea unei proteze cerebrale implantabile pentru
persoanele cu afecţiuni neurologice. "Gândiţi-vă la celebrul fizician Stephen
Hawking. Creierul său este în mod evident genial, dar nu poate produce sunete.
Dacă i-am putea «citi» ideile, le-am putea transforma cu ajutorul unui
sintetizator, dându-i astfel capacitatea de a vorbi".

Creierul nu percepe spaţiul tridimensional

Când mergem spre un loc necunoscut, consultăm o hartă bidimensională,
analizând distanţele în plan orizontal. Conform unor noi cercetări se pare că,
la toate mamiferele, creierul face acelaşi lucru, indiferent dacă animalele merg
pe sol sau se urcă într-un copac.

Oamenii de ştiinţă de la University College London explică faptul că ideea
conform căreia oamenii concep hărţile în mod tridimensional este neadevărată.
Studiile lor s-au bazat pe analizarea neuronilor din zona hipocampului unor
şobolani, locaţie responsabilă cu reprezentarea internă a spaţiului.

Pe măsură ce animalele se deplasează, aceşti neuroni numiţi celule-grilă şi celule de
poziţie, au un răspuns specific, activându-se şi inactivându-se într-un mod ce
ajută la măsurarea distanţei parcurse de animal într-o anumită
direcţieDeşi au mai existat cercetări anterioare pe această temă, ele
s-au concentrat pe modul în care aceste celule cartografice codifică spaţiul
bidimensional.

Specialiştii de la College London au decis să analizeze modul în
care celulele răspund la schimbarea de altitudine. Pentru a face acest lucru, ei
au înregistrat impulsurile electrice de la celule individuale ale unor şobolani
care urcau pe o scară spiralată.

Astfel s-a observat că ritmul de activare a
celulelor a codificat foarte puţine informaţii legate de altitudine.La
oameni, probabil, lucrurile se petrec la fel: creierul nostru ţine evidenţa
localizării nostre pe o suprafaţă plană, definită în funcţie de modul în care
este orientat corpul. Dacă, de exemplu,o veveriţă se deplasează pe sol, iar apoi
se caţără într-un copac, harta sa internă bidimensională va face trecerea de la
planul orizontal la cel vertical.

Astronauţii sunt printre puţinii oameni care
pot descrie această experienţă. Atunci când se mişcă în spaţiu şi ajung să
"stea" pe plafon, ei au un moment de dezorientare înainte ca harta lor mentală
să se ajusteze şi să înţeleagă că punct de repet pentru "sus" este acum
podeaua.

În urma studiului, cercetătorii nu reuşit să afle dacă există
alte zone din creier care sunt responsabile cu codificarea altitudinii sau dacă,
pur şi simplu, mamiferele nu au nevoie de această informaţe pentru a
trăi.

"Poate un animal are hărţi-mozaic formate din fragmente plate, dar
care pot fi orientate după necesitate. Sau poate, pur şi simplu, creierul nostru
percepe lumea ca fiind plată", a concluzionat Kathryn Jeffery, coordonatorul
studiului.


Sursa: Scientific American

joi, 26 ianuarie 2012

De ce e bine să bem ceai negru?

Cercetătorii australieni au descoperit că persoanele care consumă trei ceşti de ceai negru pe
zi pot beneficia de o scădere a tensiunii
arteriale.

Ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume, după apă.
De-a lungul timpului au existat studii care au indicat că ceaiul poate stimula
apărarea imunitară şi că are capacitatea de a stopa evoluţia şi extinderea
celulelor canceroase.

Acum, o nouă cercetare a fost realizată pe un eşantion de 95 de voluntari cu
vârste cuprinse între 35 şi 75 de ani. O parte dintre participanţi au fost
rugaţi să bea trei ceşti de ceai negru pe zi, iar ceilalţi au consumat o băutură
placebo, cu aceeaşi concentraţie de cafeina ca şi ceaiul negru.

După şase luni, cercetătorii au observat că, în comparaţie cu cei ce au
primit tratament placebo, persoanele care au băut ceai negru au înregistrat o
scădere a tensiunii arteriale de 2-3 mmHg (milimetri coloană de mercur).

Autorii cred că această scădere a tensiunii arteriale ar putea duce la o diminuare cu
10% a numărului de persoane care suferă de boli de inimă şi
hipertensiune.

Profesorul Hodgson, coautor al studiului, a declarat că în ciuda faptului că şi alte studii
anterioare indică o legătură între consumul de ceai şi îmbunătăţirea sănătăţii
vaselor sangvine, este totuşi nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege modul
în care ceaiul poate reduce tensiunea arterială.


Sursa: Daily Mail

Un nou sistem împotriva sforăitului

Sforăitul ar putea rămâne doar o amintire zgomotoasă, după ce oamenii de
ştiinţă din Australia au creat un dispozitiv care, implantat sub limbă, ar putea
stopa această manifestare.

Noi cercetări arată că implantul, care
stimulează nervul resposabil cu controlul muşchilor limbii, poate reduce
severitatea apneei (oprirea temporară a respiraţiei), o cauză majoră a
sforăitului. Dispozitivul este programat să pornească singur atunci când
utilizatorul adoarme, dar el poate fi pornit şi oprit şi cu ajutorul unei
telecomenzi.

În 60% din cazuri oamenii sforăie din cauza vibraţiilor limbii. În acest caz,
limba şi ţesuturile moi din jurul gâtului se poziţionează în partea posterioară
a căilor respiratorii, vibrând atunci când aerul pătrunde pe lângă ele. În
cazurile severe, acest fenomen poate duce la apnee obstructivă, o boală care
afectează 4 bărbaţi din 100 şi 2 femei din 100.

Noul dispozitiv, care poartă numele de Hypoglossal Nerve Stimulation System
(sistem de stimulare a nervului hipoglos), acţionează asupra muşchilor limbii şi
îi determină să de contracte toţi în acelaşi timp, eliberând căile respiratorii.
Tratamentul presupune implantarea unui electrod mic alături de nervul hipoglos,
localizat sub limbă.

Un generator conectat wireless la electrodul de sub limbă este implantat în
pieptul pacientului printr-o intervenţie chirurgicală. O serie de fire cu
senzori fac legătura între generator şi trahee şi monitorizează respiraţia prin
detectarea schimbărilor din presiunea aerului din gât. În cazul în care este
detectată o scădere prelungită a presiunii, electrodul stimulează muşchii
limbii, permiţându-i pecientului să respire în voie.

Momentan, dispozitivul nu a fost aprobat pentru comercializare, urmând ca, pe lângă
studiul efectuat pe 21 de pacienţi, specialiştii să mai efectueze o serie de
alte teste pe mai mulţi voluntari.


sursa: Daily Mail

duminică, 22 ianuarie 2012

Cercetătorii lucrează la primul testicul artificial

Cercetătorii americani lucrează la un ambiţios proiect care are ca scop
„crearea” primului testicul artificial capabil să producă spermă.
Dr. Paul Turek, director al Turek Clinic din San Francisco, specialist în
infertilitatea masculină declară că scopul său nu este acela de a crea un
implant testicular artificial pentru bărbaţi, ci un adevărat "mecanism biologic
capabil să producă spermă".

"În prezent încercăm să reproducem procesul de producţie al spermei într-un
sistem tri-dimensional. Condiţiile de laborator nu pot reproduce complexitatea
organismului uman. Noi intenţionăm să recreem un testicul cu toate funcţiile
unui testicul normal", susţine acesta.

Echipa de cercetători va construi un testicul fals pe baza celulelor care
produc spermatozoizi, după care vor ataşa acestuia celule stem. Dr. Turek admite
că proiectul său este unul deosebit de ambiţios, care va necesita mulţi ani de
lucru pănă la realizarea primului testicul artificial capabil să producă
spermatozoizi.

Conform Dr. Rick Paulson din cadrul Universităţii Southern California,
succesul echipei profesorului Turek va ajuta nu doar bărbaţii infertili, dar şi
pe cei care şi-au pierdut testiculele în diverse accidente sau suferă de cancer
testicular.

Conform situaţiei actuale aproximativ 15% din cetăţenii americani suferă de
infertilitate.

Un bărbat care suferea de astm a murit, după ce ambulanţa chemată a rămas împotmolită pe un drum neasfaltat

Un bărbat de 66 de ani din localitatea vasluiană Obărşeni a murit, în urma unui stop cardio-respirator. Ambulanţa care a răspuns solicitării a rămas împotmolită, din cauza drumului neasfaltat. Conform Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui, bărbatul pentru care s-a sunat la salvare suferise o insuficienţă respiratorie acută. Ambulanţa a rămas blocată însă, la trei kilometri de sat, fără să mai poată înainta pentru a ajunge la pacient. "În locul unde a rămas împotmolită autosanitara, în aproximativ zece minute a apărut o autospecială SMURD care tocmai preluase din Voineşti, un sat aflat în apropiere, un copil care se lovise la sanie. Maşina de ambulanţă a preluat băieţelul, iar autospeciala SMURD, cu tracţiune integrală, s-a reîntors în sat, cu medicul nostru. În momentul în care a ajuns la domiciliul pacientului, acesta se afla deja în stop cardio-respirator şi, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de echipajul medical, bărbatul nu a mai putut fi salvat", a declarat, duminică, managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

sursa: antena3.ro

joi, 19 ianuarie 2012

1.000 de hărţi pe o granulă de SARE: cea mai mică hartă a lumii a fost creată cu ajutorul nanotehnologiei


O echipă de oameni de ştiinţă din Zurich, care lucrează în cadrul companiei
IBM, a „desenat” cel mai mic mapamond 3D, ce va fi omologat ca atare şi în
Cartea Recordurilor. 1.000 de astfel de hărţi ar încăpea pe o granulă de
sare.

Harta, "desenată" pe un fragment minuscul de polimer, măsoară 22 x 11
micrometri şi este alcătuită din 500.000 pixeli, fiecare măsurând 20 nanometri
pătraţi.

Încă şi mai remarcabil este faptul că a fost creată foarte repede, în numai 2
minute şi 23 de secunde.

Deşi, la prima vedere, harta nu pare a avea vreo utilitate practică,
realizarea reprezintă un pas important din punct de vedere tehnologic.
Nanotehnologiile utilizate până în prezent puteau crea structuri mai mici de
30 nanometri doar cu dificultăţi şi costuri foarte mari.

Însă noua metodă aplicată de IBM foloseşte un vârf de dimensiuni nanometrice
- de 100.000 de ori mai subţire decât un vârf de creion bine ascuţit - pentru a
"dăltui" în stratul de polimer, în mod rapid şi ieftin, structuri 2D şi 3 D nu
mai mari de 15 nanometri.

Tehnica deschide noi căi de creare a unor nanodispozitive utilizabile în
domeniul opto-electronicii, al medicinei şi în cercetările de biologie.

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

O broască din Papua Noua Guinee este cel mai mic animal vertebrat din lume

Cel mai mic animal vertebrat din lume este o broască de dimensiuni atât de
reduse încât poate sta pe unghia unui deget uman, arată un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit noua specie de broască, ce măsoară în medie 7,7
milimetri în lungime, în Papua Noua Guinee. Broasca Paedophryne
amauensis trăieşte pe solul umed al pădurilor tropicale din această
insulă.
"Credem că dimensiunea redusă a corpului este o adaptare evolutivă la o nişă
existentă în pădurea tropicală", a explicat Christopher Austin, conducătorul
echipei de cercetători ce a descoperit această nouă specie.
Descoperirea
"este extrem de importantă pentru biologi, pentru că nu se ştiu foarte multe
amănunte despre constrângerile unui corp atât de mic, iar acum putem înţelege mai mult", a
adăugat Austin.
Spre deosebire de broaştele obişnuite, care trec prin etapa de mormoloci
înainte de a deveni broaşte, cele din specia Paedophryne amauensis se
nasc direct sub formă de broaşte.
Anunţul acestei descoperiri vine la doar o lună după ce alţi oameni de ştiinţă anunţaseră descoperirea celor mai mici
broaşte din lume
, tot în Papua Noua Guinee.

sursa: descopera.ro

miercuri, 11 ianuarie 2012

Marmota

Foarte multa lume invoca simpaticul animal, dar cati stiu detalii despre el?
Discutam cu o amica si mi-am dat seama ca nici eu nu stiu mare lucru. In acest sens m-am gandit sa postez acest articol :)
Marmota alpină
Marmota alpină (Marmota marmota) este o specie de marmotă care trăiește în zonele muntoase din centrul și sudul Europei, la înălțimi cuprinse între 800 și 3200 m, mai ales în regiunile vestice și centrale ale Alpilor, precum și în Carpați. A fost introdusă în unele regiuni din Alpii Orientali, în Pirinei și în Munții Pădurea Neagră. Marmota alpină își poate săpa galerii și în solul pe care omul nu îl poate pătrunde nici cu un târnăcop. O marmotă alpină poate cântări între 4 și 8 kg și are o lungime cuprinsă între 42 și 54 cm (fără coadă, care măsoară în medie 13-16 cm).
Modul de hrănire
Marmota alpină se hrănește cu plante cu tulpină moale, frunzele și florile ierburilor, dar și cu insecte, păianjeni și viermi. Consumă cantități mari, pentru a-și depozita grăsime suficientă pentru lunga perioadă de hibernare. Pentru a se hrăni, iese din vizuina sa în diminețile și în după amiezele reci. Nu suportă căldura, iar în zilele fierbinți de vară nici nu se hrănește. Caută plantele cele mai tinere și mai suculente, pe care le ține apoi cu labele anterioare, până le ronțăie.
Comportamentul
Pentru a-și construi vizuina, sapă cu labele anterioare și împinge pământul în afara galeriei cu membrele posterioare. Dislocă pietrele mai mari cu dinții. În regiunile stâncoase își sapă vizuina sub stânci.În fiecare vizuină trăiește o singură familie. Construcția poate avea și mai multe încâperi. Încăperile mari de locuit sunt căptușite cu iarbă uscată, iar capetele galeriilor reprezintă toaletele.Marmota alpină trăiește în grupuri. Fiecare grup este compus din perechea de părinți și puii acestora, ce pot proveni și din generații anterioare. Se presupune că la construirea vizuinilor mai mari cooperează mai multe generații.Marmotele alpine sunt foarte defensive împotriva intrușilor și îi avertizează folosind un comportament de intimidare, prin marcarea teritoriului, lovituri repetate din coadă și fluierături.Sezonul de reproducere este primăvara, chiar la sfârșitul perioadei de hibernare. Marmotele alpine devin mature sexual la vârsta de 2 ani. După împerechere, femela duce în vizuină materialele necesare construirii cuibului și rămâne acolo până la fătare. Perioada de gestație este de 33-34 zile. Cel mai uzual, numărul de pui la o fătare este de 3. Puii sunt neajutorați, au ochii închiși, iar blana întunecată le crește în câteva zile. Înțărcarea se produce după 40 de zile, când puii se aventurează în afara vizuinii și caută imediat hrană solidă. Blana caracteristică animalelor adulte le apare la sfârșitul verii. Ating dezvoltarea completă abia la 2 ani.Durata de viață este între 15 și 18 ani.
Hibernarea
La sfârșitul verii, membrii mai bătrâni ai grupului cară în vizuină ierburi uscate pentru a căptuși și a închide cu acestea intrările. De regulă, în octombrie se retrag sub pământ, pentru a-și începe somnul de iarnă. Marmota alpină petrece până la 9 luni din an în hibernare.Bătăile inimii le scad la numai cinci pe minut și respiră de doar 1-3 ori pe minut. Temperatura corpului scade până aproape de temperatura din vizuină. Dacă aceasta se apropie de punctul de îngheț, frecvența bătăilor inimii și a respirației crește, pentru ca animalele să nu înghețe.Iarna multe marmote mor dacă nu au rezerve suficiente, în special animalele tinere. Acest lucru se întâmplă în iernile deosebit de grele sau din contră, deosebit de ușoare, când trebuie să își consume prea repede rezervele de grăsime.


marți, 10 ianuarie 2012

vineri, 6 ianuarie 2012

De ce se defecteaza cartelele SIM. Explicaţie cosmică dată de Serviciul Relaţii cu Clienţii al Orange România pentru ”prăjirea” cartelelor

Cartelele SIM folosite în telefonia mobilă sunt obiecte de folosinţă îndelungată. Durata medie de viaţă ar fi, conform operatorilor, de 2 ani, dar sunt mulţi români care nu şi-au schimbat cartelele niciodată, de la lansarea serviciului în ţara noastră, în urmă cu aproape 15 ani.

După cum vom vedea, sunt numeroşi factori care influenţează durata de viaţă a unui SIM. Unii dintre aceştia sunt cerţi, alţii discutabili, alţii... fantasmagorici. Dacă vreţi să vă amuzaţi, căutaţi după expresia “de ce se defecteaza sim-urile” si cercetati primele 5-6 rezultate pe care Google vi le va afişa.

În pofida acestor date generale, operatorii de telefonie, în speţă Orange, nu au un protocol bine pus la punct pentru gestionarea situatiilor de acest tip cu care se confruntă clientii lor. Răspunsul clasic pe care îl primesc cei care sună la Relaţii cu Clienţii în urma defectării SIM-urilor este “probabil, s-a demagnetizat”. De fapt, cartelele SIM sunt electronice, nu magnetice sau electromagnetice şi, deci, nu au cum să se “demagnetizeze”. Iar mai nou, se invocă exploziile solare.

Sunt foarte multi cei care, in ultimii ani, în special, se plâng că li se “ard” SIM-urile foarte des (chiar de 5-6 ori într-un an) şi, totuşi, nu li se acordă o atenţie mai specială, aşa cum s-ar cuveni. Cei de la Orange se mărginesc prin a se lăuda că sunt singurul operator care schimbă SIM-urile defecte gratuit. Vodafone şi-a schimbat politica de schimbare a SIM-urilor, fără să îşi notifice clienţii. Înainte, serviciul era gratuit, o dată pe an şi costa 2 euro, dacă SIM-ul trebuia schimbat mai des. Acum, costă 2 euro în orice situaţie. La Cosmote, schimbarea de SIM e gratuită la abonamente, o dată pe an. Dacă schimbi SIM-ul mai des costă 30 de lei. La cartelele prepay, costă 40 de lei.

Circulă zvonul că Orange ar fi schimbat, de curând, furnizorul de cartele SIM, iar noile cartele ar fi mai proaste. Orange a infirmat aceatsă informaţie, susţinând că foloseşte acelaşi furnizor de peste 10 ani, iar acesta furnizează SIM-uri şi pentru alţi operatori. Totuşi, la căutarea pe “google” după expresia “de ce se defectează sim-urile”, primele patru rezultate se referă la cartelele SIM Orange.

Şi mai ciudată este încearcarea de muşamalizare a unui incident recent, petrecut în preajma Revelionului. Am pornit de la o problemă personală, care s-a dovedit a nu fi singulară. Şi Orange a tot mers din explicaţie eronată în explicaţie abracadabrantă, sfârşind prin a susţine că, de fapt, nu s-a întâmplat nimic anormal.

Aho, aho, ce SIM mişto!

Aşadar, în cursul zilei de 31 decembrie 2011, cartela SIM Orange a sussemnatului R. Veress s-a defectat, pe ecranul telefonului apărând mesajul “No Service”. Am încercat cartela în alt telefon cu acelaşi rezultat, iar telefonul meu funcţiona cu cartela unui alt furnizor de servicii de telefonie mobilă.Incidentul a fost neplăcut, am rămas fără posibilitatea de a da/primi apeluri şi mesaje de felicitare, chiar la cumpăna dintre ani. Dar, mi-am spus că e ghinion – se mai întâmplă să se defecteze cartelele SIM, mi s-a întâmplat mie taman acum.

Luni, 2 ianuarie, m-am dus la un Orange Store, să-mi schimb cartela. Spre surpriza mea, în magazin erau / au intrat după mine mai multe persoane care veniseră în acelaşi scop. În plus, consultanţii de vânzări ai Orange făcuseră deja un stoc destul de impresionant de cartele schimbate, adunate pe un birou.Mirat, am întrebat ce se întâmplă. “Nu ştim exact, a fost ceva în noaptea de Revelion, probabil datorită supraîncărcării reţelei”. Răspunsul consultantului mi s-a părut puţin plauzibil, fiindcă reţelele de telefonie sunt suprasolicitate, în fiecare an, de Paşti, Crăciun şi Revelion şi, până atunci, nu auzisem de asemenea efecte. Dar n-am comentat, spunându-mi că voi afla mai multe de la Relaţii cu Clienţii.

“Au fost multe explozii solare în ultima vreme...”

Dar consultanta cu care am vorbit nu avea un răspuns pregătit, aşa cum mă aşteptam, susţinând că nu s-au semnalat probleme speciale în preajma Revelionului. Şi nici nu mi-a cerut un răgaz pentru a se documenta şi pentru a-mi transmite un răspuns cât mai competent. În schimb, mi-a dat câteva informaţii utile, asezonate însă cu “gogoşi”.

Iată ce explicaţii mi-a servit:

Cartelele au o durată de viaţă limitată, durata medie de viaţă este de circa 2 ani (corect). Cauzele pentru care cartelele se pot defecta sunt multiple (corect) şi e greu de spus ce s-a întâmplat în cazul dumneavoastră, dar este o pură coincidenţă că s-a întâmplat chiar în seara de Revelion şi că li s-a întâmplat şi altora (abureală). În orice caz, nu e din cauza suprasolicitării reţelei (corect).

Cel mai adesea, cartelele se demagnetizează (incorect).

Demagnetizarea se întâmplă dacă telefonul este ţinut în imediata apropiere a unor surse magnetice sau electromagnetice. (Cartela SIM este electronică, nu are acelaşi principiu de funcţionare cu al cardurilor bancare, care au încorporată o bandă magnetică; chiar şi în cazul cardurilor bancare s-a demonstrat că nu se demagnetizează aşa de uşor precum se credea. Dacă SIM-urile ar fi sensibile la sursele electromagnetice, ar trebui să se defecteze “pe bandă rulantă”, întrucât sursele electomagnetice sunt o mulţime şi, practic, imposibil de evitat în societatea actuală: liniile aeriene de transmisie electrică, staţiile electrice, generatoarele şi transformatoarele centralelor, sistemele de instalaţie electrică a clădirilor de locuit şi a celor cu destinaţie publică, sistemele de telefonie prin cablu, sistemele de împământare şi alte instalaţii care utilizează energie electrică de frecvenţă industrială, echipamentele de birou şi electrocasnicele, staţiile radio, staţiile de radiolocaţie, transmiţătoarele radio şi TV, televizoarele, monitoarele calculatoarelor, cuptoarele cu microunde, precum şi echipamentele medicale şi de diagnostic).

Cartela SIM se mai poate defecta dacă este scoasă / reintrodusă de multe ori din / în telefon (corect), sau dacă telefonul este folosit mult în roaming (incorect).

Au fost multe explozii solare în ultima vreme şi acest lucru poate cauza defectarea cartelei SIM (asta e tare; oricum, am mers până la a verifica pe site-urile de specialitate, decembrie a fost o lună liniştită, din punct de vedere al activităţii Soarelui).

O anchetă Orange în toată (ne)regula...

Din acest moment, i-am abordat pe reprezentanţii Orange pentru relaţia cu presa. Aceştia au început prin a afirma că, au vizionat caseta cu înregistrarea zilei în care am fost în magazinul Orange şi că, în niciun moment, nu au fost mai mult de două persoane în magazin. Dincolo de faptul că afirmaţia era un afront deschis la adresa mea (în cazul în care nu am avut halucinaţii audio-vizuale, în magazin au fost mai multe persoane împreună cu mine şi aproape toate şi-au exprimat intenţia de schimbare a SIM-ului), m-am întrebat cum de fusesem identificat atât de rapid, din marea de clienţi care au fost în magazin, în data de 2 ianuarie 2012?! Punând această întrebare persoanei care făcuse afirmaţia, mi s-a spus că, de fapt, persoana care vizionase caseta era alta şi că abia urmează să o vizioneze... Ni s-a mai transmis, în primă instanţă, că, în acea zi, în acel Orange Store, au fost schimbate doar două SIM-uri. Ulterior, s-a revenit asupra informaţiei – două cartele schimbase doar consultantul cu care au discutat cei de la relaţii cu presa. Tot magazinul a schimbat nouă cartele, un număr MAI MIC decât cel obişnuit!

Pe de altă parte, a fost pusă sub semnul îndoielii inclusiv convorbirea pe care am purtat-o la Relaţii cu Clienţii. Aşa că, mi s-a cerut numărul de telefon de pe care am apelat, pentru a fi căutată înregistrarea convorbirii şi audiată. După ce s-a întâmplat şi acest lucru, s-a recunoscut eroarea consultantei în ceea ce priveşte invocarea exploziilor solare, drept cauză a defectării cartelelor SIM

....Şi explicaţiile oficiale

După discuţiile telefonice, au urmat explicaţiile oficiale. Iată-le:

”In afara de congestii locale, care se intampla de obicei in noaptea de revelion, nicio problema nu a afectat functionarea retelei. In data de 2 ianuarie 2012 la shop Sun Plaza s-au efectuat 9 schimbari de SIM in programul de 12 ore (10:00 - 22:00), mai putine decat in alte zile ale anului. In plus in data de 2 ianuarie au fost mai putine magazine deschise (numai cele din centrele comerciale).

Colegii mei din shop mi-au comunicat ca dl. Robert Veres nu a stat mult in magazin, iar pe durata prezentei sale cu schimbare de SIM a mai fost un singur client, caruia i s-a procesat schimbarea cateva minute mai tarziu, iar urmatorul dupa acesta a fost peste o ora.La Orange schimbarea cartelei se face GRATUIT daca aceasta este defecta (fara sa exista urme de deteriorare fizica – circuite intrerupte, cartel rupta, etc.) – din informatiile pe care le avem suntem singurii care schimbam gratuit aceste cartele atunci cand sunt defecte.

Orange este singurul de pe piata care are disponibil un serviciu care permite salvarea contactelor de pe SIM si recuperarea acestora in cazul furtului sau pierderii cartelei. Astfel clientii pot sta linistiti ca Agenda, ceea ce este mai important, este in siguranta.

Situatia SIM-urilor defecte este atent monitorizata si tot timpul se cauta solutii ca experienta utilizatorilor sa nu fie afectata.

Orange Romania a castigat unul dintre marele premii la festivalul international al ideilor, din cadrul grupului France Telecom, cu o idee care adreseaza tocmai imbunatatirea experientei in astfel de situatii … iar produsul final o sa fie disponibil in premiera utilizatorilor din Romania in cel mai scurt timp posibil.

O cartela SIM are o perioada de viata finita, data de numarul de autentificari in retea. Durata de viata a cartelei este influentata de frecventa si tipul de servicii pe care clientul le foloseste. De ex. un utilizator care foloseste doar ocazional telefonul mobil pentru apeluri de voce si SMS, si nu are o foarte mare mobilitate, poate utiliza cartela SIM si 9-10 ani.

Datorita schimbarii cartelei dintr-un telefon in altul des, chip-ul de pe SIM se poate deteriora.

Demagnetizarea este o explicatie impamantenita, transmisa in telecom din generatie in generatie.

Faptul ca SIM-ul este scos si introdus in telefon de mai multe ori poate deteriora chip-ul.

Nu exista o legatura data de utilizarea in roaming, ci cel mult am putea spune ca se intampla celor care calatoresc mult, deoarece in general sunt si utilizatori de servicii de telecomunicatii peste medie si atunci cartela poate ajunge la sfarsitul perioadei de viata mai repede.

Orange foloseste aceiasi furnizori de cartele SIM de peste 10 ani, acestia facand parte din top-ul furnizorilor de SIM-uri din lume, oferind SIM-uri si catre alti operatori de pe piata din Romania.

Nu avem informatii, in acest moment, legate de posibilitatea ca funcţionarea SIM-urilor să fie afectata si de dispozitivele de interceptare sau inregistrare a convorbirilor telefonice”.

În urma discuţiilor cu specialişti şi căutând pe forumurile de specialitate am găsit pe forumuri câteva explicaţii tehnice interesante, referitoare la cauzele pentru care “pică” SIM-urile. Iată, în continuare, câteva dintre acestea.

Despre defectarea cartelelor SIM pe forumul bmwclub.ro.

“Cred ca e vorba in principal de viata EEPROM-ului din SIM. Durata de viata depinde de numarul de scrieri/stergeri ale memoriei. Insa, uneori in timpul acestor operatiuni executate in mod repetat, se intampla sa mai apara si erori, cu consecinte mai mult sau mai putin serioase (unele se rezolva printr-un simplu warm sau cold reset, iar altele, precum "tearing errors" pot avea ca rezultat blocarea memoriei.)”

“Iti repornesti des telefonul sau ramai des fara semnal ?Daca da, aia e problema. La fiecare restart se citeste PIN-ul ( daca e cazul ), IMSI-ul si Ki-ul ( Ultimele doua tin de unicitatea cartelei respectiv garantarea unicitatii/securitatii in retea ). Pe langa 'citirea' acestor date, SIM-ul mai face si o procesare "MD5 DIGEST 128bit". Toate laolalta 'papa' din durata de viata a SIM-ului. Procedura de 'inregistrare in retea' se face in felul urmator :
1. Telefonul citeste de pe SIM IMSI-ul (International Mobile Subscriber Identity), care este un numar (unic global). (Daca este PIN activat pe SIM, se va cere PIN-ul inainte de citirea IMSI-ului).
2. Telefonul transmite IMSI-ul operatorului si cere inregistrarea in retea
3. Operatorul genereaza un sir de 128 biti aleatori pe care ii 'semneaza' prin Ki-ul asociat IMSI-ului ( KEY_1 )
4. Telefonul primeste KEY_1
5. Telefonul transmite KEY_1 catre SIM5.1. SIM-ul 'semneaza' sirul de biti cu Ki-ul ( Acel MD5-digest pe 128 de biti - un algoritm de criptare )
5.2. Telefonul primeste sirul semnat de SIM ( KEY_2 )
6. Telefonul trimite KEY_2 catre operator
7. Operatorul semneaza sirul KEY_1 cu Ki-ul; Daca rezultatul este identic cu ce a raspuns telefonul ( KEY_2 ), esti inregistrat in retea.Nota: Ki-ul si IMSI-ul sunt ambele stocate pe SIM si in baza de date a operatorului. IMSI-ul se afla si in baza de date a celorlalti operatori, Ki-ului este doar intern.In alte cuvinte, SIM-ul e indispensabil din industria telefoanelor mobile din motive de securitate. Se poate emula aceasta sesiune de 'handshaking' si autentificare daca se stie IMSI si Ki. Pe SIM se afla aceste informatii cheie pentru inregistrarea in retea, cat si algoritmul de 'semnare'. Telefonul nu stie sa semneze KEY-urile tot din motive de securitate - s-ar putea duplica SIM-urile. In plus, SIM-urile mai dispun si de alte spatii de stocare pentru contacte simple. Si cam atat”.

“O alta explicatie e ca esti "ascultat" cu echipamente proaste”.

“2 din cartele le-am schimbat (la cererea operatorului - orange) dupa prima iesire cu ele in roaming, au zis ca cele noi sunt mai bune pt roaming. Anul trecut mi s-au stricat toate 3 la interval de circa 1 luna intre ele. Le-au schimbat, dar inainte au cerut codul pin; totul foarte natural, mirare doar din partea mea”.

Blogul ubergeek.ro

“Mi-a şoptit o păsărică altceva. Că vineri stau tehnicii de la Orange la muncă, şi se cam plictisesc. Ocazie cu care mai dezactivează câte o o tranşă de câteva sute de SIM-uri”.

Fost angajat Orange

“Am lucrat vreo 3 ani în orange shop şi pot să-ţi spun că am văzut şi sim-uri care au rezistat 8-9 ani şi altele care n-au rezistat mai mult de o lună. Nu ţine de ziua de vineri, aşa cum se crede, în fiecare zi merg oameni cu cartele stricate în shop-uri.

Stiu din sursa sigura ca prima oara cand au adus niste echipamente de ascultare noi in Buc, au prajit cam 1/3 din cartelele din oras. La fel cand fac vreun update”.

Ultima explicaţie (cea legată de update în reţea) a fost confirmată şi de la un alt fost tehnician GSM.

sursa: jurnalul.ro